go to top icon
Δώρα με τις αγορές σας! Δωρεάν μεταφορικά για αγορές άνω των 29€

Ο Οδηγός του σωστού αντρικού ξυρίσματος

ΑΝΔΡΑΣ

30/03/21


Η τέχνη του ξυρίσματος έχει προχωρήσει πολύ. Έχουν περάσει περίπου 60.000 χρόνια από όταν οι άνδρες χρησιμοποίησαν ακονισμένα κελύφη αχιβάδας ως πρωτόγονα ξυράφια, περνώντας στο σήμερα στα ξυράφια που θερμαίνονται και δονούνται, το ξύρισμα έχει εξελιχθεί σε μια βιομηχανία από μόνο του. Όμως, ανεξάρτητα από το πόσα προϊόντα ή πόσα φανταχτερά ξυράφια έχουμε στη διάθεσή μας, το ξύρισμα συνεχίζει να έχει να κάνει με την στενή επαφή της λεπίδας στο δέρμα μας και, εάν δεν γίνει σωστά, μπορεί να δημιουργήσει ένα πλήθος προβλημάτων, από ερεθισμούς μέχρι εσωτερικά σπυράκια. Τα καλά νέα είναι ότι ένα καλό ξύρισμα καταλήγει σε μερικά απλά βήματα.

Μια γρήγορη σημείωση πριν ξεκινήσουμε: επειδή δεν έχετε γένια δεν σημαίνει ότι αυτός ο οδηγός δεν σας αφορά. Ακόμα κι αν ξυρίζετε τακτικά και την πιο μικροσκοπική λωρίδα στα μάγουλά σας, είναι καλύτερα να το κάνετε με τον σωστό τρόπο.

1. Προετοιμασία 

Η ρουτίνα περιποίησης ενός ξυρίσματος είναι εξίσου σημαντική με το ίδιο το ξύρισμα. Ένα συχνό λάθος των περισσότερων είναι ότι δεν αφήνουν αρκετό χρόνο για μια σωστή ρουτίνα ξυρίσματος. Δώστε στον εαυτό σας αρκετό χρόνο για σωστή προετοιμασία ακόμα και αν αυτό σημένει πως πρέπει να ξυπνήσετε λίγο νωρίτερα. Ξεκινήστε πλένοντας το πρόσωπό σας με ένα απαλό καθαριστικό και αφήστε λίγο χρόνο για να ζεσταθεί το δέρμα σας. Αυτό σηκώνει τα μουστάκια και κάνει το δέρμα πιο εύκαμπτο. Περιμένετε να ξυριστείτε μέχρι να κάνετε ντους. Έπειτα δημιουργούμε μια λεία επιφάνεια με απαλή απολέπιση, αλλά αποφεύγουμε τη χρήση σκληρού scrub, το οποίο - όταν ακολουθείται από το ξύρισμα - μπορεί να ερεθίσει το δέρμα. Αντ 'αυτού, συνιστάτε τη χρήση ενός σφουγγαριού konjac, το οποίο παρέχει απαλή, αλλά αποτελεσματική απολέπιση για την απομάκρυνση του λεπτού στρώματος των νεκρών κυττάρων του δέρματος που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μελλοντικές εισροές.

2. Καθαρισμός 

Εάν έχουμε εξαιρετικά ευαίσθητο δέρμα, ξεκινάμε με ένα λάδι πριν το ξύρισμα σε ζεστό, υγρό δέρμα για επιπλέον ενυδάτωση όπου απαλύνει τις τρίχες. Όσον αφορά την κρέμα ξυρίσματος, εκεί πρέπει να είμαστε επιλεκτικοί. Μπορούμε να αναζητήσουμε κρέμες ξυρίσματος που υποστηρίζουν τόσο το υγρό όσο και το ξηρό ξύρισμα. Συνήθως περιέχουν τη γλυκερίνη ως το κύριο συστατικό τους, την οποία απορροφά το δέρμα μας από το ξυράφι και διατηρεί την ενυδάτωση, σε σχέση με αφρούς με βάση το σαπούνι που στεγνώνουν το δέρμα. Επίσης, αποφεύγουμε τις φόρμουλες που περιέχουν μενθόλη και καμφορά, καθώς μπορούν να ερεθίσουν το φρεσκοκομμένο δέρμα.

3. Επιλέγουμε το ξυραφάκι μας

Για τους περισσότερους που θέλουν ένα εύκολο ξύρισμα, κάτι σαν το κλασικό Gillette Mach 3 κάνει συνήθως τη δουλειά. Ωστόσο, συνιστάτε σε όσους έχουν επιρρεπές στην ακμή δέρμα να επιλέξουν ξυράφι με λιγότερες λεπίδες. Αν θέλετε κάτι πιο παραδοσιακό, όπως ένα ίσιο ξυράφι και έχετε την υπομονή και την επιδεξιότητα να το χρησιμοποιήσετε, αναζητήστε το. Αλλά το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι η οξύτητα της λεπίδας και όχι ο τύπος. Οι αιχμηρές λεπίδες δημιουργούν καθαρές περικοπές, πράγμα που σημαίνει λιγότερους ερεθισμούς και μικρότερο κίνδυνο για προβλήματα αργότερα.

4. Ξύρισμα 

Και τώρα αυτό είναι το σημείο που δείχνουμε πως ξυριζόμαστε. Αφού έχουμε πλύνει το πρόσωπο μας, τραβάμε το δέρμα μας τεντωμένο με το ελεύθερο χέρι και σέρνουμε απαλά το ξυράφι στο πρόσωπό μας. Δεν χρειάζεται να πιέζουμε με δύναμη - αφήνουμε το ξυράφι να κάνει δουλειά. Ξεπλένουμε το ξυράφι μας με ζεστό νερό μετά από κάθε κίνηση και επαναλαμβάνουμε. Εάν το επιθυμούμε, θα μπορούμε να ξεπλένουμε και να επαναλαμβάνουμε, πηγαίνοντας κόντρα για πιο κοντινό ξύρισμα, αλλά το αποφεύγουμε εάν το δέρμα μας είναι επιρρεπές στην ακμή ή σε εσωτερικά σπυράκια.

Σε περίπτωση τραυματισμού κρατήστε ένα μπλοκ στυπτηρίας ή στυπτικό μολύβι στο χέρι για να σταματήσετε την αιμορραγία. Ένα από τα πιο δύσκολα μέρη του ξυρίσματος είναι το γύρω από το μήλο του Αδάμ. Κάνουμε πως καταπίνουμε για να κάνουμε την κίνηση αλλά δεν καταπίνουμε πλήρως. Αυτή η κίνηση θα απομακρύνει το μήλο του Αδάμ σας για ασφαλές ξύρισμα σε όλη την περιοχή.

5. Καταπραΰνουμε και προστατεύουμε

Τα γνωστά σε όλους aftershaves περιέχουν αλκοόλ που κάνει το δέρμα να στεγνώνει, κάτι αντίθετο από αυτό που χρειάζεται το δέρμα μας. Αν θέλουμε την αίσθηση τόνωσης μετά το ξύρισμα, διαλέγουμε ένα δροσιστικό τόνερ για να απαλύνει το δέρμα και να καθαρίσει τα θυλάκια.Έπειτα είναι ώρα να καταπραΰνθεί και να ενυδατώθει το δέρμα. Εάν είστε μινιμαλιστής και προτιμάτε ένα προϊόν τύπου aftershave all-in-one, χρησιμοποιήστε ένα βάλσαμο μετά το ξύρισμα για να διατηρήσετε το δέρμα ενυδατωμένο. Αν όμως έχετε μια ρουτίνα περιποίησης, μπορείτε να συνεχίσετε ως συνήθως, αλλά αποφύγετε προϊόντα που περιέχουν συστατικά που προκαλούν ερεθισμούς όπως ρετινόλη, γλυκολικό οξύ, σαλικυλικό οξύ και βιταμίνη C, τα οποία μπορούν να επιδεινώσουν το φρεσκοκομμένο δέρμα.

6. Εσωτερικές τρίχες ή σπυράκια

Αν ακολουθήσετε τις οδηγίες μας είναι σίγουρο πως θα αποτρέψετε εντελώς τις εσωτερικές τρίχες και σπυράκια. Πολλοί άνδρες βρίσκουν ότι το συχνό ξύρισμα αποτρέπει την δημιουργία τους, διασφαλίζοντας ότι το θυλάκιο δεν μπορεί να μεγαλώσει αρκετά για να μπει πίσω στο δέρμα. Εάν διαπιστώσετε ότι τα εσωτερικά σπυράκια και τρίχιες είναι συχνό πρόβλημα, δείτε έναν δερματολόγο. Αλλά για το περιστασιακή περιποίηση, απλώνουμε μια ζεστή κομπρέσα 2-3 φορές την ημέρα. Προσπαθήστε να αποφύγετε το ξύρισμα πάνω από την πληγείσα περιοχή για λίγες μέρες ή μέχρι να επουλωθεί πλήρως.

Είτε είστε καθημερινός τύπος στο ξύρισμα, είτε περιστασιακός, είτε πλήρως γενειοφόρος και χρειάζεστε κάποια συντήρηση που και που, αξίζει να κάνετε την προσπάθεια για να έχετε το καλύτερο δυνατό ξύρισμα. Το δέρμα σας θα σας ευχαριστήσει αργότερα.

Πείτε μας όμως ποια είναι τα αγαπημένα σας προϊόντα ξυρίσματος;