go to top icon
Δώρα με τις αγορές σας! Δωρεάν μεταφορικά για αγορές άνω των 29€

Οδηγός Αρωμάτων

ΑΡΩΜΑΤΑ

08/02/21


Δυσκολεύεσαι και εσύ να διαλέξεις το καινούργιο σου άρωμα; Σίγουρα είναι δύσκολο ειδικά όταν δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις…

Γι’αυτό δημιουργήσαμε έναν οδηγό Αρωμάτων για να σε καθοδηγήσουμε στην επόμενη αγορά σου.

Οικογένειες αρωμάτων

Το πρώτο βήμα για να βρεις το αγαπημένο σου άρωμα είναι να καταλάβεις τις διαφορετικές οικογένειες αρωμάτων πάνω στις οποίες όλα τα αρώματα βασίζονται.

Τόνοι φρεσκάδας

Τα αρώματα με τόνους φρεσκάδας συνήθως περιλαμβάνουν εσπεριδοειδή, νερό και πράσινες νότες κάνοντας τα να έχουν αναζωογονητική και ζωηρή αίσθηση. Τα αρώματα με βάση τα εσπεριδοειδή συνήθως έχουν παρασκευαστεί με λεμόνι, περγαμόντο και μανταρίνι, ενώ τα αρώματα με βάση το νερό έχουν υλικά με θαλασσινές νότες σαν το σπρέι θαλασσινού νερού. Χαρακτηρίστηκα παραδείγματα αυτών το L’Eau d’Issey απο Issey Miyake και το Acqua di Gio από τον οίκο Armani.

Τόνοι λουλουδιών

Τα αρώματα αυτά είναι από τις οικογένειες αρωμάτων που είναι αρκετά δημοφιλής και μια από τις πιο ευρύς αφού κάθε άρωμα με γλυκιά και λουλουδένια οσμή ανήκει σε αυτή την οικογένεια με νότες από τριαντάφυλλα, γιασεμί, κρίνους και παιωνία. Τα αρώματα με τόνους λουλουδιών μπορούν να είναι από πολύ ελαφριά έως πιο σύνθετα και βαριά.

Τόνοι Oriental

Αρώματα με νότες Ανατολής είναι ζεστά, γλυκά και συνήθως λίγο πικάντικα. Μια οικογένεια αρωμάτων που αποπνέει πολυτέλεια, έχοντας από λουλουδένιες oriental, απαλές oriental και ξυλώδες οσμές. Αρώματα και Aftershave που ανήκουν σε αυτή την οικογένεια είναι πλούσια και αισθησιακά, αφού περιέχουν νότες από κάρδαμμο, κανέλα, βανίλια και συχνά άνθη όπως, γιασεμί, ορχιδέα και πορτοκαλιά.

Ξυλώδης τόνοι

Πρόκειται για άλλη μια ζεστή οικογένεια με μυστηριώδης και σαγηνευτικό χαρακτήρα που συνήθως θα βρείτε σε aftershave. Με βάση κέδρο, σανταλόξυλο, κεχριμπάρι και βέτιβερ είναι η ιδανική επιλογή για βραδινές εξόδους.

Οι ξυλώδης τόνοι είναι χωρισμένοι μεταξύ βρυώδης, γήινους, γλυκούς υποτόνους και ξηρούς ξυλώδης τόνους που έχουν νότες καπνού και δέρματος.

Εξερευνώντας τις νότες αρωμάτων

Συνήθως θα δείτε τις κυρίαρχες, τις μεσαίες και τις βασικές νότες στις περιγραφές των αρωμάτων. Οι κυρίαρχες νότες είναι αυτές οι οσμές που κατευθείαν μπορούμε να αναγνωρίσουμε σε ένα άρωμα ή aftershave, εξατμίζονται γρήγορα και είναι αυτές που θα δώσουν την πρώτη εντύπωση ενός αρώματος. Οι μεσαίες ή αλλιώς η καρδιά εμφανίζονται αφού οι κυρίαρχες εξατμιστούν και χαρακτηρίσουν το κύριο μέρος του αρώματος αφού διαρκούν περισσότερο από τις κυρίαρχες. Οι βασικές νότες είναι αυτές που μένουν στο τέλος και είναι οι οσμές που θα θυμόμαστε πιο έντονα. Είναι αυτές που διαρκούν το περισσότερο, έχοντας αναμειχθεί με τις μεσαίες νότες δημιουργώντας το κύριο μέρος του αρώματος ή aftershave.

Σίγουρα θα έχετε ακούσει συχνά τον όρο ‘eau de parfum’ και ‘eau de toilette’ αλλά σε τι διαφέρουν τελικά και τι σημαίνουν;

Οι όροι αυτοί έχουν να κάνουν με την ισχύ και την ανθεκτικότητα, δηλαδή πόσο διαρκούν μετά το πρώτο ψέκασμα. Τα αρώματα δημιουργούνται αναμειγνύοντας αρωματικά έλαια με αλκοόλ αρωματοποιίας. Όσο δυνατότερη η μυρωδιά τόσο μεγαλύτερη η διάρκεια.

Eau de Parfum (EDP) είναι η πιο δυνατός τύπος αρώματος που θα βρείτε. Περιέχει 10% με 20% αρωματικά έλαια και είναι πολύ δημοφιλής επιλογή απο εταιρίες και απο καταναλωτές. Διαρκεί κατα μέσω όρο 8 ώρες.

Eau de Toilette (EDT) περιέχει περίπου 5% με 10% αρωματικά έλαια. Τα αρώματα Eau De Toilette έχουν μια έκρηξη απο ευχάριστες οσμές πριν αρχίσουν να εξατμίζονται; που σημένει πως μπορούν να δημιουργήσουν πολλή καλή πρώτη εντύπωση. Διαρκούν μεταξύ 4 και 7 ώρες.

Eau de Cologne είναι η πιο ελφριά επιλογή αφού περιέχει μόνο 2% με 4% αρωματικά έλαια και συνήθως χρησιμοποιείται στο σώμα για μια δόση φρεσκάδας. Η διάρκεια του είναι μικρή περίπου 2 με 3 ώρες.

Η πιο ελαφριά έκδοση αρώματος είναι η Eau Fraiche που περιέχει μόνο 1 με 2% αρωματικά έλαια και οι οσμές τις ειναι πολύ ελαφριές. Είναι ιδανικό για όσους δεν θέλουν ένα βαρύ άρωμα. Τα αρώματα Eau Fraiche θα διαρκέσουν μόνο μια με δύο ώρες και είναι ιδανικά για να δημιουργήσει κανείς μια διακριτική και ντελικάτη αίσθηση.

οδηγός αρωμάτων

Τώρα που ξέρετε για τα αρώματα και τις οικογένειες οσμών, ποιο άρωμα θα διαλέξετε και ποιο είναι το αγαπημένο σας;