go to top icon
Δώρα με τις αγορές σας! Δωρεάν μεταφορικά για αγορές άνω των 29€

Face Scrub: Όλα για την απολέπιση προσώπου

ΠΡΟΣΩΠΟ

24/02/21


Face Scrub: όλα οσα πρέπει να γνωρίζεις. 

Τα προϊόντα απολέπισης προσώπου είναι αρκετά διαδεδομένα ως μέρος της καθημερινής ρουτίνας φροντίδας για πολλούς. Κάποια από αυτά όμως είναι δύσκολο να τα προτείνουμε αφού τα συστατικά τους είναι αρκετά σκληρά για το προσώπου προκαλώντας φθορές που δεν μπορούν να διορθωθούν. 

Παρ’ολα αυτά υπάρχουν αρκετά προϊόντα απολέπισης που είναι ευγενικά προς το δέρμα και μπορούν να προσφέρουν όλα τα θετικά της απολέπισης και να ενταχθούν ως βασικό μέρος της ρουτίνας σας. 

Πως να καταλάβουμε ότι ένα face scrub είναι ευγενικό προς το πρόσωπο; 

Μπορούμε να βρούμε τα συστατικά που εμπεριέχονται στα προϊόντα από τις ετικέτες που βρίσκονται στο πίσω μέρος της συσκευασίας, αλλά πολλές φορές δεν είναι αρκετές πληροφορίες για να καταλάβουμε αν μας ταιριάζει ένα scrub. Το μέγεθος, το σχήμα (το στρογγυλό είναι το καλύτερο) των σωματιδίων και η ποιότητα κοψίματος ή το πόσο λεπτά είναι αλεσμένο, είναι παράγοντες που παίζουν μεγάλο ρόλο στο πόσο συμβατό είναι το προϊόν με το δέρμα μας. 

Μπορούμε να κάνουμε ένα απλό τεστ για να καταλάβουμε πόσο σκληρό είναι ένα προϊόν απολέπισης στο πρόσωπο μας. Βάζουμε μια μικρή ποσότητα στο πίσω μέρος του χεριού μας και το απλώνουμε με κυκλικές κινήσεις όπως ακριβώς θα κάναμε και στο πρόσωπο. Αν νιώσουμε έστω και λίγο γρατζούνισμα τότε καλό θα ήταν να μην το βάλουμε στο πρόσωπο μας. 

Συνιστάται να επιλέγουμε προϊόντα από μάρκες που εμπιστευόμαστε και έχουμε ξανά δοκιμάσει για να αποφύγουμε πιθανούς ερεθισμούς. 

Ας δούμε τώρα μερικούς μύθους για την απολέπιση προσώπου. 

Μύθος 1: Όλα τα προϊόντα απολέπισης ερεθίζουν το πρόσωπο ακόμα και αν είσαι προσεκτικός 

Η αλήθεια: Οποιοδήποτε προϊόν που περιέχει ακανόνιστο σχήμα στα σωματίδια μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμούς δημιουργώντας μικρά σκισίματα στην επιφάνεια του δέρματος. Ο συνήθης ένοχος αυτών των ερεθισμών είναι αλεσμένα κέλυφοι, κουκούτσια από φρούτα ή ηφαιστειακές πέτρες. Τα μικρά σκισίματα σταδιακά κάνουν την επιφάνεια του δέρματος λεπτότερη με αποτέλεσμα να προκαλούν ξηρότητα, κοκκίνισμα, ερεθισμούς και ξεφλούδισμα. 

Με καθημερινή χρήση τέτοιου είδους προϊόντων το δέρμα χάνει την δυνατότητα να επανέλθει στη κανονική του και υγιή μορφή. Επίσης έχε τα μάτια σου ανοιχτά για τα προϊόντα που περιέχουν έντονη μυρωδιά είτε συνθετική είτε φυσική. 

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα ήπιο χωρίς άρωμα προϊόν απολέπισης μια με δύο φορές τη μέρα χωρίς να αγχωνόμαστε πολύ ότι θα προκαλέσει ερεθισμούς.

Μύθος 2: Μπορούμε να καταπολεμήσουμε τους μαύρους πόρους με την απολέπιση

Η Αλήθεια: Μακάρι να ξεφορτωνόμασταν τους μαύρους πόρους τόσο εύκολα. Οι μαύροι πόροι δημιουργούνται πολύ βαθιά στο δέρμα μας και δεν μπορούν να φύγουν ακόμα και με το καλύτερο fase scrub. Τα προϊόντα απολέπισης μπορούν να βοηθήσουν στην επιφάνεια και να μειώσουν το ορατό κομμάτι των μαύρων πόρων χωρίς να διεισδύουν σε βάθος. Για απολέπιση σε βάθος το καλύτερο προϊόν είναι ένα BHA απολεπιστικό που το αφήνουμε στην επιδερμίδα μας για 10-20 λεπτά. Άλλος ένας λόγος που τα απολεπιστικά μαύρων πόρων δεν λειτουργούν είναι ότι οι πόροι αυτοί δεν μαύροι λόγο βρομιάς αλλά είναι αποτέλεσμα της ανάμειξης νεκρού δέρματος και ελαίων που οξειδώνονται όταν έρθουν στην επιφάνεια.

Μύθος 3: Τα Face Scrub καταπολεμούν την ακμή.

Η αλήθεια: Η ακμή είναι μια συνθήκη που χρειάζεται περισσότερο από ένα προϊόντα και χρησιμοποιώντας τραχιά προϊόντα πάνω σε ενεργά σπυράκια με σμήγμα μπορεί να προκαλέσει περισσότερους ερεθισμούς και κοκκινίλες, χωρίς να καθαρίζει καθόλου το δέρμα.

Ένα ήπιο απολεπιστικό μπορεί να είναι μέρος μίας ρουτίνας που καταπολεμά την ακμή αλλά θα πρέπει να συνδυαστεί με προϊόντα σχεδιασμένα για ακμιακά δέρματα ώστε να υπάρχει αρκετός έλεγχος.

Μύθος 4: Τα φυσικά απολεπιστικά είναι τα καλύτερα

Η αλήθεια: Πολλά από τα φυσικά συστατικά που χρησιμοποιούνται είναι επιβλαβή για την επιδερμίδα. Για παράδειγμα, το αλάτι, οι ξηροί καρποί, τα κουκούτσια φρούτων είναι όλα φυσικά συστατικά αλλά πολύ σκληρά για την επιδερμίδα μας. Σε αντίθεση με μερικά άλλα φυσικά συστατικά όπως τα σταγονίδια Jojoba, βρώμη, σίλικα και πίτουρο ριζιού μπορούν να είναι πολύ ήπια στο δέρμα και να χαρίσουν μια αποτελεσματική απόδοση. Παρόλα αυτά η συνολική εικόνα φόρμουλας του προϊόντος είναι αυτή που θα μας κάνει να καταλάβουμε πόσο λεπτοκομμένα είναι τα σωματίδια, αν η σύνθεση τους τους επιτρέπει να διαλύονται κατα τη χρήση και κατα πόσο η φόρμουλα περιέχει ενυδατικά και καταπραϋντικά συστατικά. 

Μύθος 5: Το απολεπιστικό που σε τσούζει ή σε μουδιάζει, καθαρίζει σε βάθος 

Η αλήθεια: Μερικά από τα προϊόντα προσώπου που είναι απολεπιστικά περιέχουν συστατικά όπως μενθόλη, ευκάλυπτο και μέντα μπορούν να προκαλέσουν τσούξιμο στην επαφή και μια αίσθηση δροσιάς κατα την αφαίρεση. Ας μην μπερδεύουμε αυτές τις αισθήσεις με το καθαρισμό πόρων. Το τσούξιμο είναι ξεκάθαρο σημάδι ότι το δέρμα μας είναι ερεθισμένο, συνεπώς τείνουμε να αποφεύγουμε τέτοιου είδους προϊόντα. 

Πως και Πότε χρησιμοποιούμε Face Scrub;

Είτε το δέρμα μας είναι ξηρό είτε μεικτό είτε λιπαρό, μπορούμε να χρησιμοποιούμε ένα ήπιο απολεπιστικό μια με δύο φορές την βδομάδα ανάλογα και την προσωπική μας ρουτίνα. Μέσα στη μέρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν το μόνο καθαριστικό και το βράδυ σαν ένα συνδυασμό διπλού καθαρισμού πριν ή μετά το κανονικό μας σαπούνι προσώπου. Αφού ξεπλένουμε και στεγνώνουμε ταμποναριστά συνεχίζοντας με την υπόλοιπη ρουτίνα περιποίησης μας. 

Πως διαφέρουν τα Face Scrub απο τα απολεπιστικά μάσκες (ΑΗΑ και ΒΗΑ);

Τα απολεπιστικά προσώπου (face scrubs) και τα απολεπιστικά προσώπου σε μάσκα έχουν εντελώς διαφορετικά προνόμοια και δράση. Αρχικά τα απολεπιστικά προσώπου δρούν στην επιφάνεια του προσώπου και δεν μπορούν να αφαιρέσουν τα πυκνά, συσορευμένα στρώματα νεκρού δέρματος που έχουν προκληθεί από την ηλιακή ακτινοβολία. Επίσης δεν συνεισφέρουν στην μείωση των λευκών εξανθημάτων και ερεθισμών όπως μπορούν τα απολεπιστικά σε μορφή μάσκας. Τα ΑΗΑ και ΒΗΑ μπορούν να εισχωρήσουν στα πιο βαθιά στρώματα και μπορούν να βοηθήσουν το δέρμα να φαίνεται νεότερο και ενυδατωμένο σε βάθος. Επιπλέον τα ΒΗΑ μπορούν να στοχεύσουν κατευθείαν στο πυρήνα των πόρων και να βοηθήσουν στην σωστή λειτουργία τους.


Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τα δύο;

εννοείται πως μπορούμε να τα συνδυάσουμε ειδικά αν αγαπάμε την αίσθηση καθαριότητας στο δέρμα μας. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι τα απολεπιστικά προσώπου στοχεύουν σε αυτή την έξτρα αίσθηση καθαριότητας προσφέροντας ταυτόχρονα ένα λείο αποτέλεσμα. Δεν έχουν τις ίδιες ιδιότητες με τα ΑΗΑ και ΒΗΑ, μπορούμε να πούμε πως αλληλοσυμπληρώνονται. 

Εσάς ποια είναι τα αγαπημένα σας απολεπιστικά προσώπου ή απολεπιστικά προσώπου σε μορφή μάσκας ΑΗΑ και ΒΗΑ;