go to top icon
Δώρα με τις αγορές σας! Δωρεάν μεταφορικά για αγορές άνω των 29€

Μαύροι Κύκλοι και πως να τους αντιμετωπίσεις

ΠΡΟΣΩΠΟ

02/03/21


Έρευνες δείχνουν ότι οι μαύροι κύκλοι είναι το πρώτο πράγμα που απασχολεί τους ανθρώπους σε σε ότι ν’αφορά την περιοχή κάτω από τα μάτια. Εδώ θα μιλήσουμε για το τι τους προκαλεί και και περισσότερο για το τι κάνουμε για να τους αποφύγουμε. 

Κάποια στιγμή όλοι έχουμε παρατηρήσει την εμφάνιση μαύρων κύκλων κάτω απο τα μάτια. Οι λόγοι είναι πολλοί, από το DNA μέχρι την ελλιπή φροντίδα, αλλά ο κύριος λόγος είναι ο ήλιος.

Τι τους προκαλεί;

1. DNA

Καμιά φορά οι μαύροι κύκλοι απλά είναι κάτι γενετικό και συνήθως είναι κάτι που υπάρχει απο την παιδική ηλικία. 

2. Λεπτή στρώση δέρματος κάτω από την περιοχή για τα μάτια

Όσο μεγαλώνουμε το δέρμα στην περιοχή κάτω από τα μάτια γίνεται πιο λεπτό, ειδικά όταν αρχίζουμε και χάνουμε κολλαγόνο. Στην περιοχή αυτή έχουμε και πολλά επιφανειακά αιμοφόρα αγγεία τα οποία προεξέχουν αν η στρώση δέρματος είναι λεπτή και έτσι εμφανίζονται οι μαύροι κύκλοι. 

Η έλλειψη κολλαγόνου μπορεί δημιουργηθεί από διάφορους λόγους, όπως την συνεχής κίνηση των μυών του προσώπου, όταν ασκείται πίεση στο πρόσωπο και τέλος ηλιακή ακτινοβολία (ακτίνες UV). 

3. Υπερχρωματισμός από περιβαλλοντικό στρες

Tέλος, ένας μεγάλος παράγοντας στην εμφάνιση των μαύρων κύκλων είναι ο υπερχρωματισμός, o οποίος εμφανίζει κηλίδες που γίνονται πιο σκούρες χρωματικά λόγω της ηλιακής και Blue Light ακτινοβολίας και της ακμής. 

Η ηλιακή ακτινοβολία διεγείρει τα μελανοκύτταρα στο δέρμα τα οποία εκκρίνουν μελανίνη ή χρωστική δέρματος. Έτσι η ηλιακή υπερέκθεση της περιοχής κάτω από τα μάτια μπορεί να προκαλέσει την έκκριση περισσότερης χρωστικής από ότι χρειάζεται, διαμορφώνοντας μαύρους κύκλους. 

Πως να αποτρέψουμε την εμφάνιση μαύρων κύκλων ή απ’το να τους κάνουμε χειρότερους;

Ενώ δεν μπορούμε να αλλάξουμε την γεννετική προδιάθεση των μαύρων κύκλων, μπορούμε να φροντίσουμε την περιοχή κάτω από τα μάτια και να την προστατεύσουμε απο έλλειψη κολλαγόνου, ηλιακή υπερέκθεση κλπ. 

Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να βάζουμε κρέμα ματιών με αντηλιακή προστασία καθημερινά. Ενας ακόμα τρόπος να προστατέψουμε την περιοχή κάτω απο τα μάτια είναι να φοράμε γυαλιά ηλίου όταν είμαστε έξω για πολλή ώρα.