go to top icon
Δώρα με τις αγορές σας! Δωρεάν μεταφορικά για αγορές άνω των 29€

Οκτοκρυλένιο: Το μυστικό συστατικό των αντηλιακών

ΠΡΟΣΩΠΟ

26/03/21


Η άνοιξη έχει μπει και επίσημα και ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για αντηλιακά. Και πιο συγκεκριμένα για ένα συστατικό τους- το οκτοκρυλένιο.

Το οκτοκρυλένιο μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά είναι ένα συστατικό περιποίησης της επιδερμίδας που χρησιμοποιούμε καθημερινά εν αγνία μας - εάν, στην πραγματικότητα, χρησιμοποιούμε αντηλιακό κάθε μέρα, το οποίο συνιστάται ανεπιφύλακτα.

Είναι ένα χημικό αντηλιακό συστατικό, που χρησιμοποιείται όχι μόνο για την ικανότητά του να προστατεύει το δέρμα από τις ακτίνες UVA και UVB, αλλά και για την ικανότητά του να αυξάνει περαιτέρω τη σταθερότητα και την αποτελεσματικότητα άλλων χημικών αντηλιακών συστατικών γι’αυτό και είναι τόσο δημοφιλές.

Τι είναι το Οκτοκρυλένιο;

Το Octocrylene είναι ένα χημικό αντηλιακό συστατικό που, μόλις απορροφηθεί στο δέρμα, συλλαμβάνει επιβλαβείς ακτίνες UV πριν μπορέσουν να προκαλέσουν βλάβη στα υποκείμενα κύτταρα του δέρματος. Τα αντηλιακά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Οι φυσικές φόρμουλες βασίζονται σε μέταλλα όπως το οξείδιο του ψευδαργύρου και το διοξείδιο του τιτανίου και λειτουργούν καθισμένοι στην κορυφή του δέρματος και εκτρέποντας τις ακτίνες. Η άλλη κατηγορία βασίζεται σε χημικές ουσίες (το οκτοκρυλένιο είναι μόνο ένα από τα πολλά) που λειτουργούν μόλις απορροφηθούν στο δέρμα.


Facts


Τα οφέλη του Οκτοκρυλενίου

Ενώ ορισμένα χημικά αντιηλιακά ενεργά προστατεύουν μόνο από έναν τύπο ακτίνας UV, το οκτοκρυλένιο προσφέρει προστασία έναντι τόσο μακρύτερων ακτίνων UVA (αυτών που ευθύνονται για σημάδια γήρανσης) και βραχύτερων ακτίνων UVB (εκείνων που είναι υπεύθυνοι για καύση). Είναι εγκεκριμένο από το FDA σε συγκεντρώσεις έως και 10 τοις εκατό. Από μόνο του, αυτό δεν προσφέρει επαρκή προστασία, οπότε συνδυάζεται πάντα με άλλα χημικά αντηλιακά συστατικά, τα οποία έχουν το δικό τους ποσοστό. 

Το Οκτοκρυλένιο είναι μοναδικό μεταξύ των ομοίων του στην ικανότητά του να διασφαλίζει τη σταθερότητα και την αποτελεσματικότητα άλλων χημικών αντηλιακών συστατικών, ιδίως της αβοβενζόνης. Επιπλέον, είναι αρκετά φωτοσταθερό, χάνοντας μόνο περίπου το 10% της προστασίας SPF μετά από 95 λεπτά. Δεν καταστρέφεται ούτε αλλάζει τη μοριακή δομή του δομή στη παρουσία υπεριώδους φωτός, όπως κάνουν και άλλα συστατικά αντηλιακών (Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι ένα αντηλιακό συστατικό που θα απενεργοποιηθεί και θα σταματήσει να λειτουργεί όταν εκτίθεται στον ήλιο.)

 Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την αβοβενζόνη, ένα συστατικό με ευρύ αποκλεισμό UVA που διαλύεται εντός 30 λεπτών από την έκθεση στον ήλιο, και αυτός είναι ο λόγος που θα δείτε συχνά τα δύο σε συνδυασμό.

Το Οκτοκρυλένιο μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση της αντοχής ενος αντιλιακού στο νερό.

Παρενέργειες του Οκτοκρυλένιου

Το οκτοκρυλένιο δεν έχει σημαντικές παρενέργειες στους περισσότερους ανθρώπους, αν και ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά είναι πιο επιρρεπή σε αλλεργία στο συστατικό. Ως εκ τούτου, προτείνει στα παιδιά και σε οποιονδήποτε με ευαίσθητο δέρμα ή ζητήματα όπως η ακμή ή το έκζεμα να το αποφεύγουν, όπως και ο καθένας που θηλάζει (μπορεί να βρεθεί στο μητρικό γάλα).

Επιπλέον, το μεγαλύτερο πιθανό ζήτημα είναι η πρόσφατη ανησυχία του κοινού σχετικά με την ασφάλεια των χημικών αντηλιακών γενικά. Πολλοί, συμπεριλαμβανομένου αυτού, έχουν δεχθεί πυρά μέσω μελετών που δείχνουν ότι τα ίχνη μπορεί να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος. Αν και αυτό ακούγεται ανησυχητικό, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι ανασφαλή, αλλά απαιτείται περαιτέρω έρευνα. Η σύντομη απάντηση είναι ότι, με βάση όλα τα διαθέσιμα δεδομένα, το ποσό που βρίσκεται στην κυκλοφορία του αίματος δεν θα προκαλέσει προβλήματα. Αυτό που σίγουρα γνωρίζουμε είναι ότι η μη χρήση αντηλιακού θα οδηγήσει σε καρκίνο του δέρματος. 

Πως να χρησιμοποιήσουμε το αντηλιακό; 

Ανεξάρτητα από τα ενεργά συστατικά που περιέχει το αντηλιακό μας - οκτοκρυλένιο ή άλλο - ισχύουν οι ίδιοι κανόνες. Το πρώτο βήμα στη σωστή χρήση είναι να το χρησιμοποιήσετε. Στην ιδανική περίπτωση, θέλετε ένα τρίτο έως μισό κουταλάκι του γλυκού να καλύπτει επαρκώς ολόκληρο το πρόσωπο και το λαιμό μας. Η σύσταση των εμπειρογνωμόνων είναι να ανανεώνουμε εκ νέου κάθε δύο ώρες για την καλύτερη προστασία. Αν δεν μπορούμε να ανανεώνουμε κάθε μέρα, τουλάχιστον, βεβαιωνόμαστε ότι είμαστε επιμελής για την εκ νέου εφαρμογή κάθε φορά που βρισκόμαστε σε εξωτερικούς χώρους για παρατεταμένη χρονική περίοδο.

Εσάς ποια είναι τα αγαπημένα σας αντηλιακά;