go to top icon
Δώρα με τις αγορές σας! Δωρεάν μεταφορικά για αγορές άνω των 29€

Πως αυξάνεται το κολλαγόνο;

ΠΡΟΣΩΠΟ

17/06/21


Πως αυξάνεται το κολλαγόνο;

Το κολλαγόνο είναι ένα καυτό θέμα στον τομέα της ομορφιάς. Ως η ισχυρότερη, ινώδης πρωτεΐνη που βρίσκεται στα οστά, τους μύες, τους τένοντες και το δέρμα του ανθρώπινου σώματος, είναι το κύριο συστατικό του συνδετικού ιστού που παρέχει τη δομή για να συγκρατεί το σώμα μας μαζί και να αντέχει στο τέντωμα των ιστών.

Υπάρχουν τέσσερις κύριοι τύποι κολλαγόνου, με τον Τύπο 1 να είναι ο πιο συνηθισμένος, αλλά στην πραγματικότητα, υπάρχουν τουλάχιστον δεκαέξι διαφορετικοί τύποι.Με απλά λόγια, σκεφτείτε το ως« κόλλα »που βοηθά στη δημιουργία ισχυρών δομών στους ιστούς μας και είναι επίσης σημαντικό για τη δομή και την υγεία των αγγείων.

Συνήθως, το κολλαγόνο εκδηλώνει θετικές υποδείξεις για το ρόλο του στη διατήρηση της σφριγηλότητας του δέρματός μας. Αποτελώντας περίπου το 25% της συνολικής περιεκτικότητάς μας σε πρωτεΐνες, το κολλαγόνο έχει μεγάλη αντοχή σε εφελκυσμό και, μαζί με μαλακή κερατίνη (άλλη πρωτεΐνη), είναι υπεύθυνο για τη δύναμη και την ελαστικότητα του δέρματος.

Αυτό εξηγεί, εν μέρει, το ρόλο του κολλαγόνου στη μείωση της εμφάνισης των ρυτίδων και του χαλαρού δέρματος.

Το περισσότερο κολλαγόνο σημαίνει καλύτερη υγεία;

Γνωρίζουμε ότι το κολλαγόνο παίζει αναπόσπαστο ρόλο στην οικοδόμηση και υποστήριξη σημαντικών ιστών μέσα στο σώμα μας, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερο από αυτό;

Δεδομένων των ευεργετικών συστατικών του κολλαγόνου για το δέρμα, τα μαλλιά, τα νύχια και τις δομές των αρθρώσεων, είναι σημαντικό να διατηρήσουμε μια επαρκή ποσότητα και η διατροφή που υποστηρίζει το κολλαγόνο θα συμβάλει στη διατήρηση μιας υγιούς δομής. Για τις γυναίκες, ειδικότερα, το συμπλήρωμα κολλαγόνου έχει συνδεθεί με την εμφάνιση πιο υγιειής δέρματος, μαλλιών και νυχιών, και μπορεί επίσης να έχει οφέλη για το έντερο, όπως βοηθά στην επούλωση ενός φλεγμονώδους εντέρου.

Υπάρχουν επίσης επιπτώσεις του κολλαγόνου στην καταπολέμηση της ορατής και φυσιολογικής γήρανσης.

Η κατανάλωση κολλαγόνου μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της επίδρασης της αποδόμησης του κολλαγόνου στο δέρμα μας, με κλινικές μελέτες να διαπιστώνουν ότι η κατανάλωσή του μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερες, ρηχότερες ρυτίδες και λεπτές γραμμές, πιο ομαλή ενυδατωμένη επιδερμίδα και βελτιωμένη ελαστικότητα του δέρματος.

Μια πρόσφατη τυφλή μελέτη για συμπληρώματα κολλαγόνου σε 72 γυναίκες ηλικίας 35 ετών που κατανάλωσαν ένα πόσιμο μείγμα πεπτιδίων κολλαγόνου επιβεβαίωσε ότι η γήρανση του δέρματος θα μπορούσε, στην πραγματικότητα, να καταπολεμηθεί με θρεπτικά συστατικά που αποκατέστησαν την ενυδάτωση, την ελαστικότητα, την πυκνότητα και την τραχύτητα του δέρματος, μετά από τρεις μήνες εισαγωγή.

Η μελέτη υπογράμμισε επίσης την ασφάλεια του ποτού κατά τη διάρκεια του πειράματος.

Τι επηρεάζει τα επίπεδα κολλαγόνου μας;

Καθώς γερνάμε και περνάμε την ηλικία των 30, η παραγωγή κολλαγόνου μας μειώνεται φυσικά, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη πιθανότητα αραίωσης του δέρματος και απώλεια ελαστικότητας, με αποτέλεσμα το σχηματισμό ρυτίδων. Με την πάροδο του χρόνου, η ποιότητα του κολλαγόνου που παράγουμε μειώνεται και αντανακλάται στη μειωμένη ευκαμψία της δομής του δέρματος μας, καθώς επίσης επηρεάζει τις αρθρώσεις μας καθώς ο χόνδρος εξασθενεί.

Άλλοι λόγοι για την απώλεια κολλαγόνου περιλαμβάνουν το κάπνισμα, το οποίο έχει συνδεθεί με τη χαμηλότερη παραγωγή κολλαγόνου, καθώς και την περίσσεια ζάχαρης και εξευγενισμένων υδατανθράκων, δεδομένου ότι η ζάχαρη παρεμβαίνει στην ικανότητα του κολλαγόνου να επιδιορθωθεί.

Πολλές αλλαγές συμβαίνουν επίσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στη δομή μιας γυναίκας, δεδομένης της μείζονος φάσης του σώματος. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι ορμόνες μιας γυναίκας μεταβάλλουν το μεταβολισμό του κολλαγόνου για να κάνουν το δέρμα πιο ελαστικό για επέκταση με το αναπτυσσόμενο έμβρυο. Είναι επομένως απαραίτητο να υποστηρίξουμε την υγεία και την ελαστικότητα του δέρματος κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών.

Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να βοηθήσει με ραγάδες και χαλαρό δέρμα μετά την εγκυμοσύνη, αλλά ίσως το πιο σημαντικό, το κολλαγόνο μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των μαλακών ιστών που υφίστανται αυξημένη πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Πολλές γυναίκες βιώνουν επίσης την τριχόπτωση ή την αραίωση μετά την εγκυμοσύνη και το συμπλήρωμα κολλαγόνου μπορεί να το καταπολεμήσει ενθαρρύνοντας τη νέα ανάπτυξη των μαλλιών και την καλύτερη δύναμη των μαλλιών.

Εκτός από αυτό, ένα λιγότερο γνωστό όφελος του κολλαγόνου είναι η χρήση του για τραυματισμούς από εγκαύματα. Μπορεί να εγχυθεί στο δέρμα για να διορθώσει τις ουλές και που προκαλούνται από αυτά τα είδη ατυχημάτων.

Ένα άλλο βασικό συστατικό για την ενίσχυση της φυσικής παραγωγής κολλαγόνου είναι η βιταμίνη C. Χωρίς αυτή, ο οργανισμός δεν μπορεί να παράγει κολλαγόνο. Επομένως, δεν πρέπει να εκπλήσσει το γεγονός ότι το σκορβούτο είναι μια ασθένεια που σχετίζεται με την αποδόμηση του κολλαγόνου, με τα πρώτα σημάδια να είναι οπτικές κηλίδες του δέρματος.

Πώς να ενισχύσετε το κολλαγόνο σας

Για την κατασκευή κολλαγόνου, το σώμα μας παράγει προκολλαγόνο, έναν πρόδρομο για τον οποίο ξεκινά όλο το κολλαγόνο. Συνδυάζει τα αμινοξέα γλυκίνη και προλίνη, μαζί με τη βιταμίνη C. Διασφαλίζοντας ότι καταναλώνουμε τρόφιμα πλούσια σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά, μπορούμε να βοηθήσουμε στην κατασκευή φυσικών προϊόντων κολλαγόνου.

Αυτά περιλαμβάνουν:

Προλίνη: ασπράδια αυγού, φύτρο σιταριού, γαλακτοκομικά, μανιτάρια, σπαράγγια

Γλυκίνη: δέρμα κοτόπουλου, ζελατίνη, χοιρινό δέρμα, ζωμός οστών

Βιταμίνη C: Εσπεριδοειδή, πιπεριές, μούραΒιταμίνη C: Εσπεριδοειδή, πιπεριές, μούρα

Η κατανάλωση συμπληρωμάτων είναι μια άλλη μέθοδος ενίσχυσης του συνολικού κολλαγόνου σας. Τα περισσότερα συμπληρώματα είναι είτε υδρολυμένο κολλαγόνο είτε ζελατίνη, μορφές που έχουν ήδη διασπάσει το κολλαγόνο σε πεπτίδια και είναι μικρότερες και απορροφούνται καλύτερα. Ο στόχος για συμπληρώματα που περιλαμβάνουν οστά, τένοντα και συνδέσμους θα βοηθήσει στην αύξηση του κολλαγόνου. Για όσους από εμάς ακολουθούν συγκεκριμένες δίαιτες, διατίθενται επίσης επιλογές για χορτοφάγους και vegan. Πολλοί καταναλωτές προσθέτουν κολλαγόνο στον πρωινό τους καφέ ως έναν εύκολο τρόπο για να προσαρμόσουν τη ρουτίνα του δέρματός σας στη ρουτίνα της καφεΐνης.

Ή, λαμβάνοντας ιατρική άποψη, τα δερματικά συμπληρώματα που ενισχύουν το κολλαγόνο είναι μια εναλλακτική λύση για την τόνωση της φυσικής παραγωγής κολλαγόνου του σώματός σας. Αυτό μπορεί να μειώσει την εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων και να λειαίνει το δέρμα. Ή, ως εναλλακτική λύση, η θεραπεία με κόκκινο φως (φωτοβιοδιαμόρφωση) έχει επίσης συνδεθεί με βελτιωμένη παραγωγή κολλαγόνου στο δέρμα.