go to top icon
Δώρα με τις αγορές σας! Δωρεάν μεταφορικά για αγορές άνω των 29€

Τι είναι η Ρετινόλη;

ΠΡΟΣΩΠΟ

12/01/21


Υπάρχουν ποικίλα συστατικά στην κοσμετολογία που μπορούν να θεωρηθούν επένδυση στην μακροπρόθεσμη υγεία του δέρματος. Ένα από αυτά είναι η ρετινόλη.

Τι είναι λοιπόν η Ρετινόλη; Ποιες οι παρενέργειες; Βοηθάει με την Ακμή; Μπορούμε να φορέσουμε ρετινόλη με αντηλιακό;

Τα δύο βασικά προϊόντα που συνιστούνται από δερματολόγους είναι η ρετινόλη και η αντηλιακή προστασία. Ο ήλιος είναι από τους μεγαλύτερους συντελεστές στην γήρανση και τον καρκίνο του δέρματος, είναι αυτονόητο λοιπόν ότι η χρήση αντηλιακού είναι απαραίτητη. Όσο ν’αφορά τα προϊόντα ρετινόλης είναι αναμφίβολα τα αγαπημένα των δερματολόγων για αντιγηραντική δράση σε οποιαδήποτε ρουτίνα περιποίησης. Αμέτρητες έρευνες αποδεικνύουν ότι η ρετινόλη δεν επιβραδύνει απλά τα σημάδια γήρανσης αλλά τα αντιστρέφει κιόλας. Στην πραγματικότητα δεν θα βρείτε κανένα άλλο συστατικό αντιγήρανσης που έχει τόσες αποδεδειγμένες έρευνες για τη δράση του όπως η Ρετινόλη.

Όσο όμως και αν αγαπάμε τη ρετινόλη, χρειάζεται προσοχή στη χρήση και έχει κάποιους βασικούς κανόνες, ειδικά όταν υπάρχει και έκθεση στον ήλιο. Σήμερα λοιπόν θα μιλήσουμε για την φύση των προϊόντων ρετινόλης, πως λειτουργούν, το σωστό τρόπο χρήσης αλλά και το γιατί η αντηλιακή προστασία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ρουτίνας περιποίησης όταν χρησιμοποιείται.


Το χαμηλότερο επίπεδο των τοπικών ρετινοειδών

Το θέμα των ρετινοειδών μπορεί να γίνει αρκετά περίπλοκο. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι πως τα ρετινοειδή είναι παράγωγα τις Βιταμίνης Α και ότι η ρετινόλη και το ρετινοϊκό οξύ ανήκουν και οι δύο στην κατηγορία των ρετινοειδών.

Η ρετινόλη είναι η μορφή που βρίσκουμε στα καταστήματα. Όταν χρησιμοποιείται στο δέρμα, η ρετινόλη δημιουργεί ένα χημικό μετασχηματισμό όπου και γίνεται ρετινοϊκό οξύ, το οποίο είναι το ενεργό συστατικό που κάνει τα μαγικά της αντιγήρανσης. Οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφήσουν κανονικό ρετινοϊκό οξύ που έχει ήδη περάσει το χημικό μετασχηματισμό και είναι αρκετά πιο ισχυρό.

Ενώ τα ρετινοειδή βοηθούν στην κυτταρική αύξηση, τα πραγματικά πλεονεκτήματα είναι πολύ πιο περίπλοκα. Στην ουσία δουλεύει σε κυτταρικό επίπεδο για να αυξήσει την παραγωγή κολλαγόνου, και να μειώσει την διάλυση του κολλαγόνου καθώς ταυτόχρονα ενισχύει την γενικότερη υφή του δέρματος. Με συνεχή και συνεπής χρήση είναι ευδιάκριτη η μείωση των ρυτίδων, των λεπτών γραμμών και η γενικότερη εικόνα του δέρματος είναι πιο καθαρή και με βελούδινη υφή.

Πότε και γιατί να χρησιμοποιήσουμε ρετινόλη στην ρουτίνα περιποίησης μας;

Ακόμα και η ρετινόλη που βρίσκουμε στα καταστήματα μπορεί να είναι αρκετά ισχυρή γιαυτό είναι σημαντικό να την εντάξουμε στην ρουτίνα μας αργά και σταθερά. Η ρετινόλη πρέπει να χρησιμοποιείται κάθε δεύτερο βράδυ και σταδιακά να αυξάνεται η χρήση καθώς το δέρμα μας προσαρμόζεται και αναπτύσσει ανεκτικότητα. Μπορεί και να πάρει από 8 έως 12 εβδομάδες για να έχουμε εμφανή αποτελέσματα.

Στην πρώτη επαφή με την ρετινόλη είναι φυσικό να παρατηρήσουμε μερικούς ερεθισμούς, κοκκινίλες και ξεφλούδισμα, που είναι και άμεσο αποτέλεσμα των νεκρών κυττάρων που απομακρύνονται. Είναι αρκετά συνηθισμένο και προβλέπεται να συμβεί. Αν όμως συναντήσετε έντονους ερεθισμούς, μειώστε την δόση ρετινόλης που χρησιμοποιείται. Όσο περνάει ο καιρός το δέρμα θα συνηθίσει και δεν θα αντιδρά τόσο έντονα.

Γιατί η ρετινόλη και το αντηλιακό πρέπει να πηγαίνουν πάντα μαζί;

Αν επενδύεται πολύ στο Skincare και ειδικά στα ρετινοειδή, θα πρέπει να προσέχετε τα εξής:

1) Εφαρμογή μόνο το βράδυ

2) Φοράμε πολύ αντηλιακό κατά τη διάρκεια της μέρας

Η εφαρμογή ρετινόλης το βράδυ είναι η καλύτερη, κυρίως γιατί συχνά υπάρχει μια περίοδος που το δέρμα εμφανίζει ερεθισμούς που προέρχονται από την ρετινόλη. Εφαρμόζοντας το βράδυ ως μέρος της βραδινής μας ρουτίνας δίνουμε μια ευκαιρία στο δέρμα μας να αποκατασταθεί όσο κοιμόμαστε. Επίσης, η χρήση ρετινόλης το βράδυ μας βοηθάει στην αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο αμέσως μετά την εφαρμογή. Η έκθεση στον ήλιο διασπά την ρετινόλη και μειώνει σημαντικά τη δράση της.

Ακόμα και με την χρήση ρετινόλης το βράδυ είναι απόλυτα σημαντικό να βάζουμε αντηλιακό το πρώι, αφού βοηθάει στην προστασία της δράσης και προστατεύει από τον ήλιο.

Είναι επίσης σημαντικό να φοράμε αντηλιακό μαζί με προϊόντα που έχουν αντηλιακή προστασία, εξασφαλίζοντας ισχυρή αντηλιακή προστασία.

Τώρα τα ξέρετε όλα για την ρετινόλη!